Winnaars Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023 bekend

Arctic Reflections, SpeedDryer, Rechten voor de Natuur & The GAIA winnen de Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023. De innovatieprijs stimuleert talent om duurzame impact te maken op onze planeet. De jury koos met deze winnaars voor zeer uiteenlopende innovaties. Rechten voor de rivieren, bomen en bergen. In gesprek met de oceanen via Artificial Intelligence. Het ijs op de noordpool weer aan laten groeien. En een duurzame droger als oplossing voor de oude energieslurper. 

Prijsuitreiking  

Elf finalisten gooiden vrijdag 3 november op The Green Village in Delft alles in de strijd met hun pitch voor de winst. ‘Deze winnaars sluiten prachtig aan bij het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Zij maken stuk voor stuk met hun idee het verschil voor onze planeet’, aldus jurylid en weduwe Joos Ockels. Deze winnaars ontvingen ieder 10.000 euro prijzengeld en ondersteuning bij het verder brengen van hun innovatie: 

  • Arctic Reflections zet zich in om het ijs op de noordpool weer te laten aangroeien.  
  • SpeedDryer heeft een slim en energiezuinig droogrek ontworpen, als dé perfecte vervanger voor de energievretende wasdroger.
  • Rechten voor de Natuur & The GAIA wonnen gezamenlijk één prijs, waarmee de jury hen aanmoedigt om samen de natuur een stem te geven. Zo krijgen ook rivieren, bomen en bergen rechten, en kan Artificial Intelligence worden ingezet om in gesprek te gaan met de avatar van moeder aarde of de oceanen.

Over de prijs & Wubbo Ockels  

Als astronaut zag Wubbo Ockels hoe kwetsbaar de aarde is. Hij zette zich in voor de bescherming van ons ‘ruimteschip Aarde’ en was pionier op het gebied van innovatieve en duurzame oplossingen. Om zijn gedachtegoed springlevend te houden, reiken we jaarlijks de Wubbo Ockels Innovatieprijs uit. De prijs is dit jaar in het leven geroepen door De Groene Grachten, een initiatief van Wubbo Ockels, die hiermee talent stimuleert om duurzame impact op onze planeet te maken. De jury bestaat uit Joos Ockels, Maurits Groen, Suze Gehem, Andy van den Dobbelsteen, Yvette Watson en Harm Edens.  

Naast het uitreiken van de prijzen, stond de finale in het teken van het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Met bijdragen van Joos Ockels, Suze Gehem, 'Wubbo's Wall of Fame', optredens van Marloes Arkesteijn en de band Beatriz - feat. ProfB werd het leven van Wubbo Ockels gevierd.