Een duurzame droger in je huiskamer. IJs laten aangroeien op de Noordpool dankzij een ouderwets schaatsconcept. Rechten verlenen aan rivieren en bossen. En een AI-personificatie van onze natuur. Niet voor niets wonnen deze duurzame innovaties de eerste editie van de Wubbo Ockels Innovatieprijs. De winnaars kregen door de prijs net dat extra steuntje in de rug en hebben inmiddels veel positieve impact gemaakt. We spraken met de winnaars over hun ervaringen en successen in het afgelopen jaar.
Ben jij ondernemer, uitvinder, vernieuwer binnen een bedrijf of student, en heb je een inspirerend, duurzaam idee? Ding dan mee naar de Wubbo Ockels Innovatieprijs 2024: een unieke prijs die talent stimuleert om duurzame impact op onze planeet te maken.
Dat betekent bijvoorbeeld dat je een effectieve oplossing aandraagt voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, circulariteit en/of de leefbaarheid op onze planeet. “Wubbo was een groot fan van prijzen. Door een beloning te verbinden aan een oplossing voor een uitdagend vraagstuk, moedig je mensen aan om te vernieuwen, creatief te zijn en lef te tonen. Een prijs in zijn naam is een prachtige manier om zijn gedachtegoed voort te zetten.” Vertelt Joos Ockels.
Meld je innovatie aan vóór 3 november 2024 via https://www.wubboockelsinnovatieprijs.nl/aanmelden.
Hoe ziet de wereld eruit als de Amazone om hulp schreeuwt? Of wanneer de Noordzee spreekt over overbevissing en nieuwe duurzame oplossingen aandraagt? Volgens Milan Meyberg zou het een sociaal-ecologische revolutie ontketenen. En dat is nodig, willen we ons gedrag echt veranderen om de natuur te behouden. Milan richtte daarom The Emissary of GAIA op, een initiatief dat AI wil inzetten om ecosystemen te personifiëren en een stem te geven. Volgens Milan verandert dit idee de relatie tussen mens en natuur voorgoed. Onlangs won The Emissary of GAIA de Wubbo Ockels Innovatieprijs. ‘Het winnen van deze prijs geeft aan dat ons idee het verdient verder ontwikkeld te worden.’ Lees hieronder het hele interview met Milan.
In 1972 werd voor het eerst het idee geopperd: rechten verlenen aan de natuur. Nu is het de snelst groeiende juridische beweging van deze tijd. Een positieve ontwikkeling. Want willen we onze planeet leefbaar houden, dan moeten we bossen en rivieren ook als rechtspersoon gaan zien, zo stelt milieujurist Jessica den Outer. Ze richt daarom Stichting Rechten van de Natuur op, die op vernieuwende wijze de natuur wil beschermen. Onlangs werd Rechten voor de Natuur tot één van de vier winnaars van de Wubbo Ockels Innovatieprijs verkozen. ‘Het winnen van deze prijs inspireert ons om in de geest van Wubbo Ockels verder te gaan, met een optimistische kijk op de toekomst.’ Lees hieronder het interview met Jessica.
Wasdrogers. Het zijn enorme energieslurpers. Zonde van de energierekening, en voor al die overbodige CO2-uitstoot. Twaalf jaar geleden bedacht Ans Clements een duurzaam alternatief: de SpeedDryer. Pieter van der Ploeg – duurzame innovator – raakte een jaar geleden betrokken bij de innovatie. Samen met engineers Arnold Halbertsma en Jaap Vis werd het concept in korte tijd doorontwikkeld en kon dit slimme droogrek worden aangemeld voor de Wubbo Ockels Innovatieprijs. Dat SpeedDryer door de jury verkozen werd tot één van de winnaars, was voor hen een droom die uitkwam. Lees hieronder het gesprek met Pieter over de revolutionaire droger.