Interview met Milan, over hoe AI onze relatie met de natuur kan veranderen

Hoe ziet de wereld eruit als de Amazone om hulp schreeuwt? Of wanneer de Noordzee spreekt over overbevissing en nieuwe duurzame oplossingen aandraagt? Volgens Milan Meyberg zou het een sociaal-ecologische revolutie ontketenen. En dat is nodig, willen we ons gedrag echt veranderen om de natuur te behouden. Milan richtte daarom The Emissary of GAIA op, een initiatief dat AI wil inzetten om ecosystemen te personifiëren en een stem te geven. Volgens Milan verandert dit idee de relatie tussen mens en natuur voorgoed. Onlangs won The Emissary of GAIA de Wubbo Ockels Innovatieprijs. ‘Het winnen van deze prijs geeft aan dat ons idee het verdient verder ontwikkeld te worden.’ Lees hieronder het hele interview met Milan. 

Interview met Jessica den Outer over rechten voor onze bossen en rivieren

Interview met Jessica den Outer over rechten voor onze bossen en rivieren

In 1972 werd voor het eerst het idee geopperd: rechten verlenen aan de natuur. Nu is het de snelst groeiende juridische beweging van deze tijd. Een positieve ontwikkeling. Want willen we onze planeet leefbaar houden, dan moeten we bossen en rivieren ook als rechtspersoon gaan zien, zo stelt milieujurist Jessica den Outer. Ze richt daarom Stichting Rechten van de Natuur op, die op vernieuwende wijze de natuur wil beschermen. Onlangs werd Rechten voor de Natuur tot één van de vier winnaars van de Wubbo Ockels Innovatieprijs verkozen. ‘Het winnen van deze prijs inspireert ons om in de geest van Wubbo Ockels verder te gaan, met een optimistische kijk op de toekomst.’ Lees hieronder het interview met Jessica. 

Interview winnaar Pieter van der Ploeg van SpeedDryer: 'Een droom die uitkomt'

Interview winnaar Pieter van der Ploeg van SpeedDryer: 'Een droom die uitkomt'

Wasdrogers. Het zijn enorme energieslurpers. Zonde van de energierekening, en voor al die overbodige CO2-uitstoot. Twaalf jaar geleden bedacht Ans Clements een duurzaam alternatief: de SpeedDryer. Pieter van der Ploeg – duurzame innovator – raakte een jaar geleden betrokken bij de innovatie. Samen met engineers Arnold Halbertsma en Jaap Vis werd het concept in korte tijd doorontwikkeld en kon dit slimme droogrek worden aangemeld voor de Wubbo Ockels Innovatieprijs. Dat SpeedDryer door de jury verkozen werd tot één van de winnaars, was voor hen een droom die uitkwam. Lees hieronder het gesprek met Pieter over de revolutionaire droger.

Interview winnaar Fonger Ypma van Arctic Reflections:'Een fantastische erkenning van ons werk'

Interview winnaar Fonger Ypma van Arctic Reflections:'Een fantastische erkenning van ons werk'

Zelfs in het meest optimistische scenario ziet het er slecht uit voor de Noordpool. Ambitieus klimaatbeleid kan niet voorkomen dat we in de jaren ’30 of ’40 van deze eeuw voor het eerst een ijsvrije zomer zullen hebben in het Noordpoolgebied. Arctic Reflections wil het smeltproces tegengaan door in de wintermaanden extra ijs te laten aangroeien. Onlangs won dit revolutionaire initiatief één van de drie Wubbo Ockels Innovatieprijzen. De prijs stimuleert - geheel volgens het gedachtegoed van Wubbo Ockels - duurzame pioniers om impact te maken op onze aarde. ‘Wubbo was voor mij als natuurkundige altijd al een grote inspiratiebron. Het winnen van deze prijs is een fantastische erkenning van ons werk en een bewijs dat we op de goede weg zijn.’, aldus Fonger Ypma, oprichter van Arctic Reflections. Lees hieronder het interview met Fonger waarin hij vertelt over de droom en wat het winnen van de prijs voor zijn organisatie betekent. 

Winnaars Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023 bekend

Arctic Reflections, SpeedDryer, Rechten voor de Natuur & The GAIA winnen de Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023. De innovatieprijs stimuleert talent om duurzame impact te maken op onze planeet. De jury koos met deze winnaars voor zeer uiteenlopende innovaties. Rechten voor de rivieren, bomen en bergen. In gesprek met de oceanen via Artificial Intelligence. Het ijs op de noordpool weer aan laten groeien. En een duurzame droger als oplossing voor de oude energieslurper.